Varattomien ravintola ja ilmaiset lounaat

Mistä rahaa ruokaan ja miten on ilmaisten lounaiden kanssa? Rahan paistaminen ei tuota maukasta ateriaa, eikä kolikoita voi syödä. Muoviraha ja shekit nekin ovat vähintäänkin hyödyttömiä vatsan täyttämiseksi. Ihmisen pitää kuitenkin syödä, säilyttääkseen soluen toimintakyvyn ja ajattelevan aivon. Syöminen ei tietenkään takaa ajattelun määrää tai laatua sen jälkeen kun tietty kriittinen elämisen mahdollistava raja on ylittynyt.

Ruokailussa liiketoiminta usein perustuu, kuten on kouluissa opetettu, voiton maksimoimiseen ja tasapainon hakemiseen kulujen minimoimisen ja asiakastyytyväisyyden välillä. Liian hyvästä kukaan ei maksa, kun ei ymmärrä hyvän päälle. Ruoan valmistus ja tarjoilu ihmisille on kuitenkin kunnia- pikemminkin kuin laskutehtävä. Ihminen, joka tarjoilee ja valmistaa ruokaa toisille, huolehtii toisista pikemminkin kuin yrittää hyötyä, sellainen on yleisesti ajatellen nähty olevaksi hyvä ihminen. Ihmisen hyvyyteen kannustamisella ja perinteisellä valistuksen ajan yritystoiminnalla on kuitenkin kovin vähän tekemistä keskenään.

Maailmalla on erilaisia rakemaxresdefaultnteita ja tapoja suhtautua ihmisten auttamiseen yleisesti. Joku kannustaa heittämällä porkkanaa, toinen piiskaa kepillä. Joku yhteiskunta jää ihmeissään katsomaan ja kumartaa, kun toinen tekee kuolemaa tai näkee nälkää. Ravintoloitakin on nähty, jotka oman toimintansa ohella tukee niitä joilla ei ole varaa ostaa hienoja pihveja. Joku saattaa jopa työllistää jonkun, joka tarvitsee elantoa eikä sitä muualta saa. Ihisessä on piirteitä moneen makuun, ja kuten sanotaan kummastakin ääripäästä löytyy koko skaala, kunhan vaan olikeat olosuhteet osuvat kohdalle. Luc Bessonin elokuvassa myyttinen palkkamurhaaja osoitti inhimilliset tunteensa, ja toisaalta on nähty miten pinnalliset hyväntekijät, sielunhoitajat ja muut joskus kääntyvät käyttämään hyväkseen ansaittua asemaansa tai käsillään olevaa valtaa.

Ravintolan pitäjällä on kuitenkin vaikea paikka, kun kyseessä on ruoka ja raha. Kumpi painaa enemmän vaakakupissa, ja miten suhtautua kun valtio vaatii rahaa ja ihminen ruokaa. Raha on valtion vallanpidon väline, eikä sitä sovi loukata, mutta ei sovi ihmisen kunnioittamiseen ja rakastamiseen velvoitettua solidaarisuuttakaan pahasti vihastuttaa.

Maailmassa kuitenkin rahaa tärkeämpää on ihmisten keskinäinen hyvinvointi ja rakkaus. Rakastamalla toisiaan, heidän aivossa syntyy energiaa ja vilskettä, vihaamalla ja kadehtimalla heidän korvat ja silmät lakkaavat näkemästä sitä mistä on kyse ja miten toinen on parhaimmillaan.