Syökää kanaa, syökää kanaa!

Porsaan harras toive joulun alla jää ehkä täyttymättä, mutta kesällä siat saa rauhassa kasvaa ja loikoilla odottamassa talven tuomia yllättyneitä huudahduksia. Kanat kaakattaa ja tarhat täynnä tuoreita munia koko vuoden. Talvesta piittaamatta kukot innostuu kun on kanoja ja munaa. Ympäri maailman linnut ruokkivat ihmistä ihmisen perään, kun niiden hienovarainen liha ja luut päätyvät ihmisten ravinnoksi. Herkullisia koipia, jalkoja ja jopa varpaita syödään päivä toisen perään, kun on kana-aika ja aasiassa ihmisillä nälkä.

Kana ei tiedä kumpi oli ensin, mutta silti se tuottaa munia ihmistenkin iloksi. Roimasti valkeita palleroita putkahtelee ulos, ja kana on ihmeissään, mutta kokee helpotuksen tunteen kun painolasti purkautuu. On aika antaa munien muhia ja odottaa kukkoa tulevaksi.

Munakkaita paistuu kanan rinnalle ja erikseenkin, kun pannu on kuumana, öljyä paljon munat avattu kulhoon. Vispataan vihasti yhteen ja sitten vaan kuumaan öljyyn porisemaan. Kohta on pikku reppana munakas valmiina. Yhdessä kanan, mausteiden ja riisinkin kanssa munkitchen-775746_960_720akkaasta on moneksi.

Kanan liha tykkää kuumasta, ja ravintolassa joka valmistaa kanaa, tuleekin kiinnittää erityistä huomiota siihen että on riittävästi aikaa ja puhdasta pöytää. Lounasseurue jää varmasti nuolemaan näppejään jos kana on vain puolikypsää, liha kiinni luissa ja maut aivan hunningolla. Kana kaipaa aikaa, niin ettei jää sattuman ja uhkapelin varaan että miltä liha maistuu ja miten luut päästävät irti siitä ja jänteistä. Rapea pinta linnun koiven ympärillä kertoo omaa tarinaansa valmistamisprosessista. Kanan jalka, nivelet ja liha onkin terveellistä ja maukasta. Kelpaa kaikkien sairaidenkin syödä, että tauti paranee, ettei yskää tarvitse yskimällä hoitaa.

Kana antaa anteeksi, koska kanalla on lyhyt muisti. Kanaa riittää myös eikä se käy kukkarolle siinä missä moni muu ruoka-aine esittää heti talouspoliittisia vaatimuksia. Toisaalta kana jatkaa juoksuaan päänkin menettämisen jälkeen, joten ehkei sen aivolla niin merkitystä ole ainakaan liikkumisen kannalta. Liha on tosin maukasta ja sen tietääkin moni ammattikokki. Ravintola ravintolan perään tarjoaa yhä parempia kana-annoksia, kun rinta ja koipi paistuu ei tarvitse antaa vatsan kurnia pidempään. Kokki osaa käsitellä kanan kunnolla, nylkeä sen ihon sopivaksi, niin että syötävää säilyy ja parhaat rasvat pysyvät ja tulevat kunnolla edukseen.