Ei ole sellaista ihmistä, joka ei soppaa nauttisi syödä, ja toden totta, onhan syöminen ihmisen nautinnoista yksi suurimpia. Ruokakulttuurista onkin kehittynyt runsas ja vivahteikas, eikä makuja säästellä kun sukupolvet sukupolvien jälkeen kehittyvät keittiön taidoissa. Pata ei kattilaa soimaa, kun on tosi kyseessä ja ihmiset tarvitsevat ruokaa. Lapselle ruoka on kaikki kaikessa, siinä missä vanhempi kävelevä koralliriutta saattaa selvitä vähemmällä.

Rokkaa, keittoa, pastaa, pihviä, riisiä ja soosia kaikenlaista on menut ja ruokalistat täynnä ja pullollaan. Kokki panee parastaan kun pihvi kaipaa huomiota ja nälkäiset asiakkaat odottavat sitä mitä kovasti ovat tulleet hakemaan. Ruokailun ympärille rakennettu liiketoiminta nauttii jatkuvasta kysyntäpotentiaalista, vaikka onkin niin että huono kokki saa nopeasti asiakkaat kaikkoamaan.

Ruokailun pyhässä aktissa on paljon hienojakoisia piirteitä, ja kulttuurisia sidoksia. Ruokailu on usein myös sosiaalinen tapahtuma, rakastavaiset osoittavat kiintymystään ruokkimalla ja hellimällä toisiaan. Hennon kämmenen ojentama suolapähkinä komean suuhun saattaa aloittaa kokonaisia uusia ilmiöitä ja tuottaa paljon uutta ja ihmeellistä maailmaan. Toisaalta syömiseen liittyy vahvasti valtapolitiikka, eikä häikäilemättömät hallitsijat olekaan arkailleet käyttää ruokaa, ruokkimista ja kokonaista elinkeinoa kiristääkseen alamaisia taipumaan tahtoonsa.

Syömisen lisäksi ruoka on kulttuuria sekä liiketoimintaa. Monissa hienoissa piireissä, joissa syöminen on perinteisesti ollut elämän perusteisiin liittyvä tekninen toimenpide, on kohdattu uutta ja virkistävää asenteen muuttumista kun ruokailusta on rakennettu liiketoimintaa tai kulttuuria. Asettelu on puoli ruokaa, ja rumasti sommiteltu ja väriltään epähoukutteleva kokkero ei välttämättä tuo vettä kielelle tai edes saa vatsaa kurnimaan, joten ruan koristeleminen, asetteleminen ja koko esteettiseen kokemukseen panostaminen onkin ruokailun ympärillä vellovan liiketoiminnan kannalta oleellista. Makujen sinfoniasta syntyy taidettakin, kun oikein yrittää. Eikä taide ole pahitteeksi.