Noodelia ja keittoa

Moderni kansalainen nauttii ruokaa koko skaalalla. Vanhat kansallispoliittiset teemat eivät enää ehkä vetoa nuoreen väestöön, joka ajattelussaan ja käynnissään toimii pikemminkin globaalien puitteiden kuin vanhojen kansallisten kuvastojen teemojen mukaisesti. Ruoka pääsee uuden sukupolven elämässä ja kokemuksessa irti menneestä, ja rohkeat cross-cooking käytännöt leviävät ympäriinsä, kun ihmiset tutustuvat toisiinsa, rakastuvat ja nauttivat keskenään erilaisten strereotyyppien välisten kombinaatioiden harmonisesta mausta.

Erlaiset keitot ovat maailmassa ehkä yksi yleisimpiä ruokavalioita, annoksena se taipuu niin moneen muotoon kuin mitä on keittäjää ja syöjääkin. Keitto on hyvä annos niin ravinnon kuin syömisen käytäntöjen kautta ajateltuna, eikä se liiaksi rasita syöjän elimistöä tai hampaita. Keitto on puoli ruokaa, vaikkei siinä sattumia liiaksi olisikaan.

Ravintolapalveluissa keittojen osuus ruokalistasta saattaa länsimaissa olla kovasti eritavalla painottunut kun mitä on itämaissa. Keittoja syödään päivittäin ja niiden maku ja koostumus on aivan eri toista luokkaa kuin mitä on yleensä totuttu ajatelemaan olevaksi länsimaissa, mitä keittoihin tulee.

Erilaisista noodeliannoksista lähtee nälkä pitkäksi aikaa. Kanalla, katkaravuilla tai possulla ja vihanneksilla täydennetty noodelikimppu asettuu houkuttelevasti kulhoon kuin kulhoon, aivan kuin kaunis etelä-eurooppalainen spaghetti simpukkoineen päivineen. Noodelikeitto kahden edellisen yhdistelmänä tarjoaa paljon kuitua ja ainetta syRomanian_potato_soupötäväksi, maukkaita ja ravintorikkaita sattumia, kaloja, äyriäisiä ja miksei possuakin pieninä herkullisina siivuina.

Japanissa keitto on ihan toista maata, maukas vihreä liemi yhdessä merileväsiivujen ja tofun kanssa hellii vatsaa vaikka se kuinka olisi päässyt kärsimään. Pehmeä keitto ravitsee ja tekee hyvin tilaa tuleville ruoka-annoksille ja tekee sulattelemisesta uutta ja hienoa taiteen muotoa.

Hong Kongissa noodelia ja keittoa saa aivan erityisen hienoina annoksina, ja kaikki kokeeneet Hong Kongin kävijät tietävät miten paikallinen ravintobisnes on kattavaa ja miten sen syvät ja pitkät juuret näkyvät niin annoksissa kuin ihmisten ilmeissä ja kasvojen piirteissä. Kokit leipovat noodelia vakaalla otteella ja vuosisatojen jossei tuhansien perinnöllä ja kokemuksella. Kiinaainen noodeli, wonton ja maukkaat lihanpalat tarjoavat elannon niin monelle työläiselle kuin ravintolallekin, kun liiketoiminta nauttii jatkuvuudesta ja asiakasta virtaa nauttimaan keittoa, noodelia ja erilaisia muita maukkaita ruoka-annoksia.