Laivakeittiöt ja merimiehet

Ravintolapalveluita tarvitaan kaikkialla, eikä ole sellaista laivaa jossa ei kokki hääräisi kun riuskat hikiset merimiehet ja komeasti pukeutuneet matruusit kokoontuvat kapuusiin syömään ja iskemään korttia. Laivakeittiöissä on aivan jotain erityislaatuisia piirteitä, kun laivan olosuhteet asettavat omat vaatimuksensa ja kun miehistö koostuu maailman ympäri laivalle kokoontuneista ammatilaisista. Miten ravintolabisnes toimii laivoilla, valtameren risteilijöillä ja toisaalta vaikkapa sotalaivoilla, risteiljöillä ja miksei joillain pienemmillä pikkujollillakin? Onko merellinen ravintola rannalla sopiva tapa tuoda meri kansan äärelle, vonkaleet tarjolla ja ihmisten innokas syömisen meininki kalojen iloksi?

Valtamerten tyrskeet ylittävät valtavat rautavalaat etenevät päättäväisesti vastatuleessakin, kun keittiössä paiskitaan töitä, että liha saadaan sulatettua ja paistettua juuri oikeanlaisena herkkuna merimiesten ja merinaisten suihin. Kalaa on laivan ympärillä riittämiin, vaikka sen hurjasti vispilöivät potkurit rungon molemmin puolin pärskyttävät vettä potkiessaan koko komeutta eteenpäin. Valtava roottori margarita-island-95006_960_720ottaa kierroksia työntäen vihaisia vesimassoja toiseen suuntaan. Vedessä navigoiminen ottaa aikaa, kun vettä vastaan taistellaan. Hurjat härvelit ottavat kiukkuise mutta tukevan otteen vedestä, päskivät kuin pienet koiranpennut eteenpäin, koska liha pitää saada liikkumaan.

Keittiössä paistuu niin liha kuin kalakin, eikä vihanneksia säästellä kun on miehistön viihtyvyydestä kyse. Kokki yrittää taistella kelloa vastaan ja komentaa alaisiaan, kun ruoka pitää saada jaettua ennen kuin maa häämöttää ja pilssivedet heitetään rantavesiin. On aika ankkuroitua ja suunnata maihin oikealla miehistöllä. Kokit jäävät keittiöön paistamaan, ja odottamaan että uusi täydennys saapuu kuin Soyuz luotain kohti avaruusasemaa. Piskuinen paatti kiinnittyy valtavan ruhon kylkeen, luukku avautuu ja säkeittäin lihaa, kalaa, riisiä ja vihanneksia heitetään sisään. Tästä kokki ja keittiö pitää, kun tulee uutta ruokaa ihmisten suihin.

Kohta on taas yksi etappi tehty, kun miehistö palaa kajuuttaan ja on aika irrottaa ankkuri kun pakastin on täynnä tuoretta lihaa ja maukasta muonaa vaikka viikoiksi eteenpäin. Laivan keittiön ainutlaatuinen erikoisuus on taas osoittanut hienoutensa, eikä miehistön tarvitse soppaa kysellä kun on vatsat täynnä ja mieli virkeänä. Kajuutassa alkaa tapahtua, kun iloiset merimiehet nauttivat yhdessä tulevaisuuden rakentamisesta.