Kesäiset rapujuhlat ja makkaraa

Kesällä on Suomessa aikaa oleskella. Sodatkin soditaan talvella kun maa on kovana ja miehet parhaassa iskussa. Kesällä Suomi lepää, kun lämmintä on päivä toisensa jälkeen ja mehiläiset pörrää kukasta kukkaan. Kesällä juhlitaan taas.

Vihanesta kuluu kun makkaroita paistetaan, rivot rinkulat asettuvat grillille kuumenemaan kun salaatti ja peruna odottaa vuoroaan. On kesäjuhlien aika. Silliä kulllekin purkeissa joka makuun kun koiviiko suhisee taustalla. Aurinko ei tunnu haluavan laskeutua millään, on kesäyö ja aurinko paistaa.

Juhannuksena tehdään taikoja, kun jauhosta tulee makkaraa ja hiljainen kansa äityy puhumaan. Otetaan snapsia snapsin sekaan, vaikka ravintolat ovatkin jo kesälomalla ja jokaisesta kodista löytyy yhtäkkiä ammattikokki paistamaan lihaa kuten parhaaksi näkee. Lapset juoksentelevat iloissaan kun perhe kokoontuu nauttimaan, palvomaan pallogrilliä ihmeissään. Kuuma nousee hiilistä ylöspäin, tarttuu lihaan ja jaa sen tirisemään ihanasti. Kohta on iloisia naisia kun panevat kunnolla lihaa suuhun. Miehet innoissaan retostelevat grillin ääressä kun tilikauden ensimmäinen puolikas on käyty ja kolmas kvartaali odottaa alkuaan. On aika ottaa miehestä miLeipäjuusto_cheese_with_cloudberry_jamttaa, että miten kukakin on saanut kasattua tulovirtoja ja kiedottua asiat oikeaan muotoon.

Makkarat paistuu valmiiksi ja heinäkuu etenee, eikä näy loppua nakeille ja perunasalaatille, kun on aika virittää tunnelmaa kesäisen saunan jälkeen. Freesinä pyyhkeisiin kiedottuna nuoret pariskunnat tutustuvat toisiinsa, vatsat täynnä ja tyytyväisinä he tarttuvat jälkiruokaan. Koko maailma tärsisee kun tehdään uutta ja nuori pari taistelee vihasti ajan rapauttavaa vaikutusta vastaan. He flirttailevat ikuisuuden kanssa, kun nykyisyys nousee pystyyn ihmetellen miten tulevaisuus kutsuu luokseen.

Pientä punertavaa kikkuraa riittää kun on rapujuhlien aika. Toisiinsa kietoutuneet nappulat paljastuvat kuorensa alta, kun ronski ja päättäväinen sormi tekee työtään sen iholla. Kova kuori ja kireä nahka antaa periksi, kun jaloista kiskotaan kunnolla ja tuore liha ponnahtaa esiin. Sopivan kastikkeen ja seremoniallisen yhteisen tekemisen kautta liha päätyy maisteltavaksi, ja ihmiset innoissaan yhdessä ryypiskelevät snapseja ja viinaksia, kun rapu kaipaa voimaa ja tarkoitusta. Äyriäiset lisääntyvät syvän järven pohjassa, kasvaa kaikenlaista saksiveikkoa seuraavan vuoden rapujuhlia piristämään.